Keuzetraject

Oriëntatiegesprek 

Elk keuzetraject begint met een oriëntatiegesprek. In dit gesprek brengen we de vragen en ideeën die je hebt in kaart. Alles wat je al weet kan je later helpen bij het maken van keuzes: wat ben ik voor iemand, wat spreekt me aan en wat zeker niet, wat houdt me bezig, wat zijn mijn dromen, wat is belangrijk voor mij...dit soort vragen kunnen je verder helpen bij het bepalen van een eerste richting.

Misschien weet je het helemaal nog niet en heb je eigenlijk geen idee wat belangrijk voor je is. Geen probleem, veel jongeren zullen dit herkennen. Een eerste gezamenlijke oriëntatie op de beroepssectoren geeft altijd al behoorlijk wat richting.

Vervolgens word je in dit gesprek voorbereid op de beroepskeuzetest.

Beroepskeuzetest

Vitrus coaching maakt gebruik van professionele beroepskeuzetests. Hierbij word je getest op je interesses en capaciteiten. De test maak je thuis. Het resultaat van de test is niet alleen een uitgebreide adviesrapportage, maar ook een lijst met beroepen en opleidingen die matchen met de uitslag van jouw test. Beiden worden uitvoerig met je besproken. Dat kan ook in het bijzijn van je ouder(s). Die zijn sowieso altijd welkom als jullie dat wensen.

Vitrus biedt een scala aan professionele beroepskeuze- en persoonlijkheidstests, passend bij jouw persoonlijke vraag.

Online keuzetools

Het testprogramma waar je gebruik van maakt is tevens een grote databank met uitgebreide informatie over alle beroepen, opleidingen en scholen in heel Nederland. Hiermee kun je op een eenvoudige manier thuis en vanuit je eigen testresultaten verder oriënteren op beroepen en opleidingen. Belangrijke informatie over beroep (denk hierbij aan omschrijving van het beroep, voorlichtingsfilmpjes, beroepseisen en -kenmerken, beroepsinterviews) en opleiding (inhoud en duur van de opleiding, vakkenpakket, toelatingseisen, scholen waar de opleiding wordt aangeboden) overzichtelijk bij elkaar gezet. We lichten je het gebruik van deze online keuzetool verder toe.

Begeleiding in het verdere keuzeproces (keuzetraject 2)

Door al deze activiteiten krijg je een aardig beeld van de mogelijke beroepen en opleidingen die bij je passen.

Vaak bestaat er dan nog twijfel tussen een aantal opleidingen of scholen of zijn er nog onzekerheden.

We denken graag met je mee over de vervolgstappen die je kunt zetten om je verder te verdiepen in je keuze. Denk hierbij aan open dagen, meeloopdagen, beroepsinterviews. Belangrijke activiteiten die je kunnen helpen om een goed en realistisch beeld te vormen van je mogelijke keuze, 'zekerheid' te verkrijgen en je voor te bereiden op je aanmelding.

In deze fase kunnen we kritisch en creatief met je meedenken, zodat je tot een goede keuze komt van opleiding en school. Als beroepskeuzeadviseur hebben we al meer dan 25 jaar ervaring. Die kennis delen we graag met je. Bovendien kunnen we je, waar nodig, helpen en adviseren bij de voorbereiding op je aanmelding.

Neem bij vragen gerust contact met ons op. 

 

Tips voor jongeren

 • Neem zo nu en dan de tijd om over je toekomst en studiekeuze na te denken.

 • Praat met anderen over je studiekeuze en vraag hoe zij het hebben aangepakt.

 • Vraag anderen wat ze zien als jouw sterke kanten.

 • Ben je een denker of een doener? Denk daar eens over na.

 • Schrijf je gedachten, wensen, ervaringen en conclusies op. Vermijd woorden als 'ik weet niet' en 'leuk'.       Gaan stappen of gamen is leuk, beroepskeuze doe je met je hart en verstand.

 • Je kiest niet één beroep voor de rest van je leven. Die tijd is al lang voorbij. Die gedachte geeft je wat lucht.

 • Maak geen keuze voor een opleiding alleen om er later een andere opleiding mee te kunnen doen. Dat houdt niemand vol. De opleiding zelf moet je aanspreken. Wat je later gaat doen zie je dan weer.

 • Praat met beroepsbeoefenaars. Misschien een beetje eng, maar ze vinden het bijna altijd leuk om je te helpen.

 • Een open dag is een reclamedag voor de school, de rode loper ligt voor je uit. Informeer naar de mogelijkheid om een dag mee te lopen. Dan kun je de sfeer meemaken, de docenten ervaren en de studenten bevragen.

 • Bezoek eens een beroepskeuzebeurs. Leuk en informatief, je vindt er heel veel informatie bij elkaar.

 • Veel jongeren maken meer werk van het kiezen van een mobieltje dan van het kiezen van een opleiding.       Een nieuw mobieltje is heel leuk, een nieuwe opleiding een stuk kostbaarder. 

 

Tips voor ouders

 • Stel het onderwerp studiekeuze regelmatig aan de orde, zonder dwingend te zijn. Stel vragen: hoe wil je het aanpakken, wat vind je lastig, wat kan ik hierbij voor je betekenen?

 • Droom samen met je kind eens over zijn of haar toekomstidealen (zonder 'ja maar...').

 • Praat over zijn of haar sterke kanten en interesses en wanneer u die ervaart of ziet.

 • Erken en draag uit dat de keuze niet levensbepalend is. Dat vermindert de druk.

 • Help uw kind planmatig te werk te gaan, bemoedig en stimuleer.

 • Wees niet te snel met uw oordeel of mening, geef uw kind de kans zelf te ontdekken. Stel open vragen.

 • Wijs uw kind op beroepskeuzebeurzen en open dagen en ga vooral ook mee.

Mocht het ondanks al deze tips moeilijk blijven om tot een goede keuze te komen, aarzel niet te bellen of te         mailen. We denken graag mee.