Ik wil naar de universiteit

studeren aan de universiteit

Net zoals op het hbo begin je op de universiteit aan de bachelor opleiding. Deze is doorgaans wat theoretischer en meer wetenschappelijk van aard dan de bachelor op het hbo en duurt in de meeste gevallen 3 jaar.

Na je bachelor kun je binnen je vakgebied een master volgen aan de universiteit.

sectoren binnen de universiteit

Om je alvast op weg te helpen in je oriëntatie op een opleiding, hebben we de 10 sectoren binnen de universiteit voor je op een rijtje gezet:

Techniek: wis- en natuurkunde; bouwkunde en architectuur; technologische oplossingen; industrieel ontwerp; biomedische technologie; civiele techniek.

Gezondheid: geestelijke en/of lichamelijke gezondheid; geneeskunde; medisch onderzoek; menselijk lichaam; medicijnen; diergeneeskunde; klinische technologie; tandheelkunde.

Economie en bedrijf: economische opleidingen; de wereld van het geld; bedrijfskunde; fiscale economie; economie en wiskunde.

Aarde en milieu: inrichting van de aarde; dieren en planten; milieuwetenschappen; natuurbeheer; planologie.

Gedrag en maatschappij: menselijk gedrag onderzoeken; sociologie; psychologie; antropologie.

Taal/communicatie: talen; communicatie; literatuurwetenschap; taal en cultuur. 

Onderwijs & opvoeding: kinderen, jongeren en ouders; opvoedkunde; onderwijskunde.

Cultuur & kunst: voorliefde voor cultuur; cultuurwetenschappen; geschiedenis en kunstgeschiedenis; theaterwetenschap; film- en muziekwetenschap; theologie; wijsbegeerte.

Informatica/exact: wiskunde; natuurwetenschappen; scheikunde; sterrenkunde; kunstmatige intelligentie; informatiekunde.

Recht & bestuur: maatschappelijk nut; wet- en regelgeving; rechten; fiscaal recht; notarieel recht; politicologie; bestuurskunde.